Posted in: Uncategorized

Familjens fönsterputs

Mitt första jobb, var det någon som frågade mig om. Jag kan idag avslöja att det första ”arbete” jag tog mig an var inom fönsterputs. Det trodde ni kanske inte? Jag kan faktiskt dessutom säga att jag tog mig an fönsterputs vid två olika tillfällen. Jag börjar med det första:

Jag var 10 år och helt bedrövad över att inte ha några egna pengar. Eller ja, jag hade förstås veckopeng men den tog slut nästan omedelbart. Allt jag ville var att kunna köpa glass, precis som mina mer ekonomiska vänner kunde. Något behövde hända och jag sökte med lykta efter sätt att tjäna pengar. Lyktan ledde mig till fönsterputs. Mitt första uppdrag skedde för mina föräldrar, i mitt eget hem.

Jag hade hört pratas om behov av fönsterputs bland mina föräldrar. Det hade också kommit till min kännedom, efter att ha tjuvlyssnat, att ingen av dem ville göra det. Pappa skyllde på att hans pappa inte kunde genomföra fönsterputs p.g.a. den onda ryggen. Ryggen fick vara föremål för hans klagan ganska ofta, med all rätt kan man tycka. Saken var bara den att mamma var lika lite laddad för fönsterputs. Hon hade ett annat argument, ett mer ärligt sådant. Hon ville inte utföra fönsterputsen i hemmet. Svårare var det inte, hävdade hon.

Mammas argument var att de skulle ta hjälp av ett företag som arbetar med fönsterputs. Ja, för hon såg naturligtvis behovet lika tydligt som min far gjorde vid tillfället. Fönstren behövde putsas, men hon ville inte vara den som höll i trasan, så att säga. Pappa, å andra sidan, hävdade prompt att detta inte var en utgift som de behövde just då. När jag hörde att det handlade om pengar blev jag livrädd. Jag såg framför mig hur anlitandet av proffs på fönsterputs skulle göra att jag fick mindre i veckopeng. Det kunde jag bara inte acceptera.

Ungefär här tog jag klivet ut från rummet där jag tjuvlyssnat och erbjöd mina tjänster. ”Jag ska göra det. Jag ska ta på mig att vara expert på fönsterputs i det här hushållet”. Jag minns att pappa nästan kissade ner sig av skratt. Han sa att jag lät som Frodo när han erbjuder sig att ta ringen till Mordor. Jag förstod inte referensen mellan ringen och fönsterputs förrän 2 år senare, då jag fick se filmerna för första gången.

Det skulle i alla fall visa sig att det var en succé. Jag vill än idag hävda att jag hade en talang för fönsterputs redan där och då. Ja, och sedan blev jag ju professionell putsare några år senare. Men det är en annan historia, och den tar vi nästa vecka!

Back to Top